8.10.17

Proč Patras, proč Řecko?

Naše řecká anabáze započala již 22. února tohoto roku, kdy se na naší fakultě konalo výběrové řízení pro projekt Erasmus. Přihlásili jsme se a zvolili stejné univerzity v tomto pořadí: řecká Soluň a Patra a finské město Turku.





Platí pravidlo, že studenti vyšších ročníků a účastníci prvního Erasmu mají ve výběru univerzit přednost, proto kolegyně z vyššího ročníku, která také preferovala studium v Soluni, byla vybrána na toto místo. A vzhledem k tomu, že na každou univerzitu jsou jenom dvě místa pro Erasmus studenty a my jsme do motivačního dopisu navíc připsali, že chceme jet společně na celý rok, tak nás vybrali ke studiu v Patras.

Po úspěšném pohovoru už nezbývalo nic jiného než si splnit všechny studijní povinnosti, sehnat si letní brigádu a v září s úsměvem na tváři vyjet vstříc dobrodružství….


Spousta lidí nám kladlo otázku: no dobrá, a proč zrovna Řecko a ještě k tomu na celý rok, když ve výběru byly země jako Německo, Francie, Malta, Itálie, Španělsko, Finsko, Nizozemsko, Belgie, Polsko a další? Důvodů, proč u nás Řecko nakonec zvítězilo, bylo hned několik:


První. Ani jeden z nás v Řecku ještě nebyl.


Druhý. Oba máme tuhý kořínek a leccos vydržíme.


Třetí. Líbí se nám Balkán - je rozmanitý a pomineme-li řecké a chorvatské destinace, tak nebývá v hledáčku dovolenkářů. Dá se tady také cestovat poměrně levně.


S tím souvisí částečně i důvod čtvrtý. Země sice není rozlohou velká, nabízí ale nepřebernou nabídku zajímavých míst, která stojí za navštívení. A nezáleží, zda se jedná o pevninskou část nebo ostrovy - příroda, moře, historie, architektura, náboženství, kuchyně, kulturní a sportovní akce každého pohltí.


Pátý. Řecko bývá v posledních letech ožehavým tématem - jednou je na pořadu dne postavení v Evropské unii, pak zase ekonomická či migrační krize. Spousta věcí je všeobecně známa, ale málokdo opravdu může říct, že by zemi dobře znal a názory měl podložené vlastními zkušenostmi. Starosti i radosti zažívané po celý rok na vlastní kůži nám pomohou si utvořit názor lépe než informace z tisku a týdenní polopenze u moře.


A poslední důvod si dovolím vyjádřit aforisticky: Evropská kultura stojí na třech horách."  - na Sinaji, kde jsme obdrželi Hospodinův zákon, na řecké Akropoli, kde se formovalo západní myšlení a na římském Kapitolu, na kterém je vystavěn právní systém.


Tak proč ne právě Řecko?