Po vyčerpávajícím letu, kdy jsme snědli vše - i to, co nám nebylo nabídnuto (cestování s Qatar Airways doporučují tři ze tří Čechů), jsme v patnáct hodin místního času špacírovali po letišti v cílové destinaci. Soudruzi nás řádně prověřili a pak vypustili do čchung-čchingské divočiny. V největším čínském městě nás zastihlo 35°C a nesnesitelná vzdušná vlhkost. Po hodinové jízdě taxíkem jsme již stáli před hlavní bránou Chongqing Normal University, kde máme v plánu strávit pět měsíců.
Ikonický sloup u hlavní brány |
Časový posun je nejlepší zajíst |
Univerzitní kampus se rozkládá na
ploše asi 200 hektarů, kromě spousty nocleháren jsou zde také parčíky se sochami a záhony, jezírka, tělocvičny, kurty
a stadion, kde v průběhu září probíhají povinná vojenská cvičení studentů.
Uvědomělí občané tady budují socialismus sedmdesát let, a aby toto úsilí
nebylo zapomenuto, na každém rohu stojí rudý pomník, stožár s rudou vlajkou
nebo alespoň cedule.
Na ubytovně bydlí spousta
Vietnamců, Tamilů, Thajka, dvě Ukrajinky, Belgičan, Španěl, Ázer a my tři. V pokojích
pro čtyři osoby bydlíme obvykle po dvojicích, jenom Vietnamci jsou skladnější, tudíž
bydlí po třech. Hlavní rozdíl mezi námi třemi a ostatními je ten, že nejsme
studenti sinologie. Přijeli jsme trošku pocestovat, prohloubit znalosti v oblasti speciální
pedagogiky, ale také rozšířit povědomí o naší existenci ve středu Evropy. Pokud se
chystáte do Číny, svůj evropocentrismus nechte doma. Česká republika je tady
velká neznámá a náš prezident má pozici srovnatelnou se starostou větší dědiny.
K dispozici není kuchyňka,
takže si musíme poradit s varnou konvicí a teplé jídlo lovíme v menze.
V kantýnách se dá pořídit chod za cca 7 – 13 jüanů, v přepočtu tedy
asi (25 – 35 Kč). Jak asi tušíte, všudypřítomnou přílohou je rýže a všechny
její možné variace. Tenké nudle, tlusté nudle, skleněné nudle, placaté nudle,
knedlíčky, šišky či placky. Pak je možno vybírat zpravidla tři druhy příloh, od různě upravované
zeleniny, hřibů a vajíček přes nepřeberné množství druhů tofu až po maso. Mně
osobně pak učarovaly lednice, kde si dle libosti můžeme vybrat úplně cokoli. Ingredience
pak obsluha dá vařit v malém „kotlíčku“, přidá vybraný sos, vyzve k odebrání
polévky a dle chutě si ještě můžeme přidat chilli, čerstvě nasekaný koriandr
nebo cibulku. Hlavním problémem stravování je nepitná voda z kohoutku. Problém
se dá vyřešit buďto filtrační lahví, barelem s vodou nebo převařením.
Jak se říká, jiný kraj, jiný
mrav. Že to bude kultura odlišná, se dalo čekat. Že to tady angličtinou člověk
nevyrve, to taky. Ale že se občas nedomluvíte ani „rukama nohama“, to už moc
ne. Takže když se snažíte na prstech ukázat počet porcí a ukážete dvě, může se
stát, že jich dostanete osm. Rázem se tak romantická večeře ve dvou změní v nekončící
debužírování. Místní se snaží být za každou cenu nápomocni. Neumí ani slovo
anglicky a vesele huhlají čínsky. Když je ale potřeba se domluvit, poslouží
Google překladač anebo se prostě musíte usmívat a přikyvovat. Při hledání mýdla
v supermarketu nás doprovázela ekipa zaměstnankyň div ne až
k pokladně.
Snažíme se splynout s davem. Což
o to, dav by tu byl, ale naše běloba snahu hatí. Sem tam si někdo na nás sáhne
nebo nám pochválí bílou kůži. Při nedávné návštěvě banky učarovaly řvoucímu
dítěti moje vlasy, a tak mi jich pár vytrhlo. Se svým úlovkem bylo zřejmě
spokojeno – přestalo křičet.
A tak si tady žijeme. První týden
utekl velmi rychle. Sem tam ulovíme nějakého Číňana, když potřebujeme pomoc,
vyhýbáme se skútrům a autům, zabíjíme pavouky a pomalu zjišťujeme, jak to
v tak rozlehlé zemi a obrovském městě funguje.